Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sudionik Domovinskog rata iz Slatine Darko Božičković autor je knjige „Sretan ili nesretan“ i poklonio je Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina

 

Autor knjige „Sretan ili nesretan“ Darko Božičković ističe u predgovoru kako ga je jedino promicanje istine i vrijednosti Domovinskog rata potaklo na pisanje. Nakladnik knjige Udruga je dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin i ovo je njezino drugo izdanje.

Autor je predstavnik navedene Udruge te je na centralnom spomeniku podignutom hrvatskim voćinskim žrtvama iz Domovinskog rata održao predavanje o ratnim događanjima u manjim skupinama od 30-50 osoba za preko 700 posjetitelja pretežno mlađe populacije učenika i pripadnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Nadahnuće za pisanje bili su mu upravo učenici osnovnih škola koji se dolaze pokloniti voćinskoj žrtvi i koji s posebnom pozornošću slušaju ratna svjedočanstva.

 

Knjiga je bogato ilustrirana i na svojih 135 stranica obuhvaća autorovo viđenje života u Voćinu u vremenskom periodu prije Domovinskog rata, za vrijeme i nakon Domovinskog rata. U svojim tekstovima autor ističe projekte koje provodi Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin, kao i projekte udruga koje su najaktivnije na području općine Voćin, a to su Zajednica udruga i članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije, Udruga HVIDR-a Slatina, Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije Glasnici istine.

Uz Domovinski rat i svoj ratni put, autor je u knjizi opisao događaje koji su usađeni u njegov život i koje svakodnevno proživljava u svojim mislima. Autor ne zna je li sretan ili nesretan, ali svoj život zahvaljuje pomoći Majke Božje Voćinske. Možda baš za to da može posvjedočiti istinu o Domovinskom ratu. Sasvim je razumljivo što nakon logora „Lager Sekulinci“ svaki dan doživljava kao božji dar, u svakom novom danu uživa te majci Božjoj i dragom Bogu zahvaljuje na njemu.

 

Autor ističe kako mladima prenosi istinu i vrijednosti Domovinskog rata, ali uvijek s posebnim naglaskom da ne smiju gajiti mržnju u svom srcu, nego da steknu ispravnu predodžbu na kakvim je mukama i uz kakvu žrtvu hrvatskog naroda nastala Lijepa naša te mir i blagostanje u kojem sada uživamo.

Knjigu ćete uskoro moći podići u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina.

Skip to content