Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tradicionalno obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige, koji traje od 15. listopada do 15. studenog, svake godine privuče velik broj korisnika u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina. Raznim akcijama i programima nastoji se usluge Gradske knjižnice približiti korisnicima, motivirati ih na korištenje knjižničnih usluga, poticati na čitanje i druženje.

Mjesec hrvatske knjige 2023. organiziran je pod nazivom Književnost bez granica, a posvećen je prevoditeljima odnosno književnom prevođenju. Ovogodišnji slogan glasio je Nek’ ti riječ ne bude strana(c)… Manifestacija se sastoji od središnjih programa koji se održavaju na razini cijele zemlje (program svečanog otvorenja i zatvaranja manifestacije, Nacionalni kviz za poticanje čitanja, obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica, Čitateljski maraton i dr.) te programa koji se organiziraju lokalno, a u njima sudjeluju različite ustanove, prije svega knjižnice sa suradnicima i partnerima. Više o Mjesecu hrvatske knjige možete pročitati na stranici www.mhk.hr .

 

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina organizirala je niz akcija, programa, radionica i sličnih događaja u suradnji s osnovnim i srednjim školama, vrtićima i drugim ustanovama grada Slatine i okolice. U trajanju Mjeseca hrvatske knjige omogućen je povrat posuđene Knjižnične građe bez naplate zakasnine. Organizirana je akcija besplatnog učlanjenja korisnika starije životne dobi (60+ godina) od 20. do 21. listopada tijekom koje je učlanjeno 45 osoba.

Upriličene su dvije promocije, u jednoj je u partnerstvu s Ogrankom Matice hrvatske u Slatini predstavljena knjiga „Krivnje i oprosti“ Katarine Pahljine, a u drugoj „Bosa kroz trnje“ Ane Radić Jecel. Pri promoviranju navedenih knjiga Knjižnica je surađivala i s Glazbenom školom Milka Kelemena Slatina.

U suradnji sa školskim knjižničarkama OŠ Eugena Kumičića, OŠ Josipa Kozarca, OŠ Mikleuš, OŠ Voćin i OŠ Vladimir Nazor Nova Bukovica isplanirani i ostvareni su posjeti učenika i učitelja Gradskoj knjižnici. Uspješna suradnja ostvarena je i s DV Zeko i DV Suncokret, ali i sa SŠ Marka Marulića Slatina. Gradsku knjižnicu su pri realizaciji ovih suradnji u obliku organiziranih posjeta posjetile 774 osobe od 15. listopada do 21. studenog. Od ukupnog broja posjetitelja, djece je bilo 676, a odraslih 98.

Klub mladih čitatelja Gradske knjižnice i čitaonice Slatina svoje je djelovanje u listopadu i studenom posvetio temi Mjeseca hrvatske knjige, književnom prevođenju. Pročitali su zbirku priča Linn Skaber „Mladima“ koju je s norveškog na hrvatski jezik preveo zavičajni prevoditelj Mišo Grundler. U suradnji s prevoditeljem i djelatnicama slatinskog radija članovi Kluba snimili su radijsku emisiju „Razgovor s prevoditeljem“ koja je emitirana 2. studenog, a bit će dostupna i u obliku podcasta Kluba mladih čitatelja.

 

Održano je i pet radionica prevođenja s engleskog na hrvatski jezik. Radionice su dogovorene i realizirane u suradnji s nastavnicama i profesoricom engleskog jezika. Radionice su bile namijenjene učenicima viših razreda osnovne škole i učenicima opće gimnazije. Sudjelovali su učenici sedmih i osmih razreda OŠ Eugena Kumičića, učenici od petog do osmog razreda OŠ Josipa Kozarca, te učenici 2.a i 2.b razreda opće gimnazije SŠ Marka Marulića Slatina. Više o radionicama prevođenja pročitajte ovdje.

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige ostvarena su i dva posjeta posebnih odjela osnovnih škola, točnije, radi se o posebnom odjelu OŠ Josipa Kozarca i posebnom odjelu OŠ Voćin. Učenici su istražili građu, posebnosti i usluge dječjeg odjela i odjela za mlade Gradske knjižnice.

U suradnji s odjelom jaslica DV Zeko i DV Suncokret Gradska knjižnica i čitaonica Slatina pripremila je i dostavila kutije s „Putujućim slikovnicama“ u prostore jaslica navedenih vrtića. Radi se o dvadesetak slikovnica prilagođenih jasličkoj dobi koje su u ovom obliku pružene odgajateljicama i djeci na korištenje tijekom Mjeseca hrvatske knjige.

 

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina sudjelovala je i u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja koji se provodio online, a bio je namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole. Kviz je ispunilo četvero korisnika, a jedan korisnik je odabran za finalni krug natjecanja. Radi se o Tomi Gorencu, učeniku osmog razreda koji će biti prigodno nagrađen od strane Gradske knjižnice i čitaonice Slatina. Zahvaljujemo Tomi i ostalim sudionicima: Armanu Liblu, Eni Perić i Tei Matanović.

Od srca zahvaljujemo svim suradnicima s kojima smo ove godine obilježili Mjesec hrvatske knjige. Ostvarene su brojne suradnje kojima smo započeli, učvrstili i proširili mnoge odnose. Ostajemo otvoreni svim građanima i veselimo se budućim suradnjama.

 

 

 

 

Skip to content