Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Povodom Svjetskog dana stanovništva, Gradska knjižnica i čitaonica priredila je 17. srpnja 2012. radionicu i pričaonicu „ Svatko je jedinstven“. Uvod u pričaonicu priredili smo uz pomoć Portala za škole : Kalendar – 11. srpnja – Svjetski dan stanovništva. Slijedilo je čitanje slikovnice : „Svatko je jedinstven“. Djeca su aktivno sudjelovala i na kraju zaključila: „Svatko je poseban po onome što ga čini različitijim od drugih“.

Logičan slijed činilo je čitanje slikovnice Đurđe Miklaužić : „Super je bit različit“! Nastavljeno je radionicom: “ Nacrtaj i opiši osobinu koja tebi najdražu osobu čini posebnom“. Crteže i tekstove izložili smo i pročitali.

Knjižničarka i Odgajateljica zatim su interpretirale slikovnicu: „Pogodi koliko te volim“. Glavni likovi slikovnice su Maleni zec boje lješnjaka i Veliki zec boje lješnjaka . Radnja započinje tako što Maleni zec pred odlazak na spavanje povjerava Velikom zecu da ga voli toliko,koliko najviše može raširiti ruke. Na kraju slikovnice Mali zec govori velikom zecu kako ga voli sve do mjeseca i od umora sklapa oči. Veliki zec ga položi u krevetić od lišća i poljubi, te kaže: „A ja tebe sve do mjeseca – i natrag“.

2012_004

Djeca su , kao i zečevi u ovoj slikovnici, zaključila da ljubav nije stvar koju je lako izmjeriti, a ponekad, kada nekoga jako, jako voliš, nije lako pronaći način da to opišeš.

Igra „ Slijepa kravica“ slijedila je na kraju. Uz pomoć konopca označili smo prostor u čijem je središtu igrač „slijepa kravica“ kojoj su zavezane oči. Okolo su igrači koji promijene mjesta i tiho zazivaju po imenu igrača u središtu kruga. „Slijepi“igrač odabire jednoga i pokuša ga laganim dodirivanjem prepoznati. Prepoznati igrač ulazi u sredinu kruga i postaje „slijepa kravica“. Igra se nalazi u zbirci igara Terezije Ružice Dinter, Anite Letica i Diane Atanasov Piljek.

Radionici je prisustvovalo petnaestak djece predškolskog i školskog uzrasta te nekoliko roditelja i baka.

Pridružite nam se i vi!

Voditeljica je Ana Knežević, a sudjeluje i odgajeteljica Martina Šuntić Rede.

Tekst i fotografije:
Ana Knežević, magistra Bibliotekarstva

Skip to content