Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Top 7 najčitanijih naslove lijepe književnosti za odrasle u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina

1. Camila Lackberg: Sirena

»Sirena« je šesti roman Camille Läckberg iz serije psiholoških trilera smještenih u idilični ribarski gradić Fjällbacku, a detektiv Patrik Hedström i spisateljica Erica Falck, sada već kultni likovi skandinavskog psihološkog trilera, u njemu zajedno raspliću zamršenu mrežu međuljudskih odnosa, ljubavnih veza i obiteljskih tajni skrivanih godinama. Životni san Christiana Thydella ostvario se: njegov debitantski roman »Sirena« objavljen je uz izvrsne kritike. No, samozatajan i miran Christian doima se otuđenim i nesretnijim no ikad. Kada Erica Falck, spisateljica koja je i otkrila Christianov talent, sazna da mu stižu anonimna prijeteća pisma, počinje istraživati odakle stižu ta pisma, ali i Christianovu misterioznu prošlost. (www.ljevak.hr)

2. Jens Lapidus: Stockholm Delete

Stockholm delete nije običan kriminalistički roman, priča je to o ljudima koji se trude zaboraviti svoju prošlost i izbrisati sve ono breme negativnih stvari koje vuku za sobom, kao i o nepredvidljivom svijetu što jednostavno gazi jedne, dok istodobno drugima otvara nevjerojatne prilike. Novi roman švedske književne senzacije Jensa Lapidusa, Stockholm delete, ima mnogo toga zajedničkog s njegovim prethodnim romanom, VIP soba, iako formalno nije riječ o njegovu nastavku. Ponajviše se to odnosi na glavne likove: Emelie Jansson, mladu i sposobnu pravnicu zaposlenu u jednoj od najuglednijih švedskih odvjetničkih tvrtki, i Teddyja, bivšeg kriminalca koji se nakon odsluženja zatvorske kazne trudi živjeti s prave strane zakona. (www.ljevak.hr)

3. Helen Fielding: Drugo stanje Bridget Jones

Bridget nije običan lik, ona je utjelovljenje duha vremena u kojem živimo te je svaka sličnost sa stvarnim osobama „slučajna“. Bridget otkriva nevjerojatnu činjenicu – trudna je. Ali tko je otac – Mark ili Daniel? Bridget je u ranim četrdesetim godinama života. Biološki sat otkucava… Ipak, Bridget nije ni nakraj pameti da to prizna; napokon je sredila svoj život i živi kao samopouzdana zaposlena žena, okružena prijateljima i materijalno osigurana. Premda, i dalje je sama. Njezini ljubavnici iz prošlosti – uvijek ozbiljan odvjetnik Mark Darcy, za kojega Bridgetini prijatelji kažu da izgleda „kao da je progutao metlu”, i šarmantni, nepouzdani vjetropir i ženskar Daniel Cleaver – pronašli su nov život u kojemu nema mjesta za Bridget. (http://shop.skolskaknjiga.hr)

4. Pavao Pavličić: Salon za plakanje

Novi roman Pavla Pavličića napeti je triler kojim autor još uvijek uspijeva održati najviše, prvo, mjesto među domaćim autorima ovoga žanra. Istražitelj-amater Ivo Remetin, nakon brojnih avantura u romanima Krvna veza, Tri petka u travnju, Crveno pile, Zmijska serenada, Tužni bogataš i drugima i dalje je podjednako vispren i inteligentan detektiv koji to, zapravo uopće nije, nego mu dugogodišnje novinarsko iskustvo pomaže u rješavanju zamršenih slučajeva. Remetin, kao hrvatski Hercule Poirot rješava još jedan zamršen slučaj i romanom Salon za plakanje nastavlja svoj uspješan niz napetih avantura.

5. Kristijan Novak: Ciganin, ali najljepši

Ovo je knjiga u kojoj ćete naći al-Anfal, Daesh (ISIL) i izbjeglički val, zabranjenu ljubav Hrvatice i Roma, veterana Domovinskog rata koji brine za mir u selu, policajca na zalazu karijere u shizo-epizodama, orgiju s Moldavkama u vikendici, teoriju i praksu krađe i tučnjave, pauka koji je ispleo svoju mrežu, internetsko bjesnilo, raskoš jezika, misli i emocije. Kruno Lokotar: “Ciganin, ali najljepši” Kristiana Novaka jest strogo žanrovski gledano krimić, s enigmom, brutalnim ubojstvima nepoznatih – jer leševe bez lica teško je identificirati – i istragom, i lijep pokazatelj da se stvari ne smiju strogo gledati, ni suditi, jer je krimić koliko i “Zločin i kazna”.

6. Margaret Atwood: Sluškinjina priča

Sluškinjina priča, briljantan je distopijski roman o totalitarnom društvu u kojem obespravljene žene postaju strojevi za rađanje. Fredova pripada kasti Sluškinja i među rijetkim je ženama u Republici Gileadu, nekadašnjim Sjedinjenim Američkim Državama, koje su još sposobne rađati. Prisiljena je biti Zapovjednikova ljubavnica i rađati djecu kako bi se opustošena zemlja opet napučila. U ozračju beznađa, okrutnosti i strahovlade, gdje svatko može biti doušnik, a neposluh se drakonski kažnjava, Fredova mora pronaći način kako da opstane; mora balansirati između zahtjeva Zapovjednika, njihovih bezosjećajnih Supruga, Marthi i drugih Sluškinja. No ona ima vlastiti cilj: preživjeti i pronaći kćer koju su joj oduzeli. I u ovom romanu Margaret Atwood dokazuje zašto je stekla naziv „kraljice distopijskog romana”. Obuzet će vas sjajno zamišljena i vrsno ispripovijedana priča u kojoj do punog izražaja dolaze autoričina pronicavost, duhovitost i ubojita ironija. (www.ljevak.hr)

7. Jane Harper: Suša

U ruralnom dijelu Australije,usred najgore suše u proteklih sto godina,farmer Luke Hadler ubio je suprugu i sina,a potom sebe.Čini se kako je očaj zbog teškog ekonomskog stanja naterao Lukea na strašan čin i slučaj bi trebao biti brzo zatvoren. Na posljednji ispraćaj nesretne obitelji dolazi i Aaron Falk,policijski agent kojeg je rodni grad okrutno odbacio prije dvadeset godina.Grad iz kojeg želi što prije pobjeći,no ipak ostaje i odluči s lokalnim policajcem istražiti što se dogodilo njegovu prijatelju.Ali ne zna da će otkriti i pomno skrivene tajne vlastitig djetinjstva;tajne koje su ga progonile godinama.Bestseler nagrađivane australske spisateljice Jane Harper-priča o beznađu,odlučnosti i predrasudama male sredine-objavljuje se u 25 zemalja,a prava za ekranizaciju kupila je Reese Witherspoon. (www.ljevak.hr)

Top 7 najčitanijh publicističkih naslova u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina

1. Mirjana Krizmanović: Zašto guramo glavu u pijesak

Knjiga “Zašto guramo glavu u pijesak?” upoznaje nas s pojavama poricanja, ignoriranja i nijekanja činjenica, zavaravanja i obmanjivanja drugih i sebe te nas uči prepoznavati ta ponašanja. Alati koje nam nudi pomoći će nam da se suočimo s takvim situacijama i prebrodimo ih, ali i da katkad izbjegnemo probleme koje takva ponašanja mogu stvoriti u nekim drugim prilikama. Prijateljstvo, kao jedan od iznimno vrijednih odnosa između ljudi, ni u kom slučaju ne bi se trebalo održavati kad je riječ o nekim neprimjerenim ponašanjima nekog od prijatelja ili kad je posrijedi pomanjkanje naklonosti ili strpljenja za osobu s kojom se družimo. Ljepota prijateljstva upravo je u tome da se uzajamno podržavamo, da nam je ugodno kad smo zajedno, da se nadopunjujemo i obogaćujemo svoj život tim druženjem, a ne da se podnosimo i vrebamo prilike da odapnemo koju „otrovnu strelicu“ prema svom prijatelju ili prijateljici. (https://ceresa.hr)

2. Napoleon Hill: Nadmudrivanje vraga

Godine 1938., neposredno nakon objavljivanja bestselera Promišljanjem do bogatstva, Napoleon Hill otkriva da je odgonetnuo vražju šifru i prisilio ga priznati mu svoje tajne. Proizašli rukopis – Nadmudrivanje vraga – bio je toliko prijeporan da je više od sedamdeset godina bio skriven. Sharon Lechter donosi nam ovu važnu knjigu dopunivši je bilješkama i uredivši za suvremeno čitateljstvo. Hill koristi svoju legendarnu sposobnost da dopre do korijena ljudskog potencijala i kopa duboko kako bi identificirao najveće prepreke s kojima se suočavamo u ostvarivanju svojih ciljeva – uključujući strah, odugovlačenje, gnjev i ljubomoru – kao oruđa koja stvara sâm vrag. Te skrivene metode kontrole mogu nas dovesti do propasti, a Hill otkriva sedam načela dobra koja će nam omogućiti napokon ih pobijediti i uspjeti.

3. Bruno Šimkleša: Bez rukavica – O ljubavi, životu, bogu i duhovnosti

Često nam je jasna teorija, ali imamo problema s praksom. Znamo što bismo trebali napraviti u životu, ali ne znamo kako. Upravo zato ova knjiga. Bruno Šimleša piše o tome što je za njega duhovnost, kako razviti trajno samopouzdanje te harmonične ljubavne, prijateljske i obiteljske odnose. U knjizi odgovara i na pitanja zašto se teško mijenjamo i najčešće učimo samo na bolnim iskustvima te zašto zdrav i otvoren um, spreman na kritičko promišljanje, vrijedi jednako kao i zdravo i otvoreno srce. Posebnost ove knjige su provokativna pitanja čitatelja na koja je autor odgovarao, kako drugačije nego – bez rukavica. (www.narodni-list.hr).

4. Christiane Northrup: Neka život bude jednostavan

Ni jedan dio nas ne može biti potpuno zdrav ako svaki dio nas nije zdrav. Duh, um i tijelo nije moguće razdvojiti. Ako želite dobro zdravlje svojega fizičkog tijela, potrebno je razmotriti zdravlje emocionalnog i duhovnog tijela. Kad to učinite, svaki dio vas jednostavno će poteći glatko i lako. To je tema ove knjige: kako postići da život bude lak i jednostavan. Crpeći saznanja od epigenetike i regresije u prošle živote do standardne zapadnjačke medicine, dr. Northrup u svojoj nas knjizi uči svjesno koristiti seksualnu energiju za pojačavanje vitalnosti, zdravom prehranom uravnoteživati svoj mikrobiom, održavati zdrav ego koji služi nama (a ne mi njemu), komunicirati izravno s božanskim načelom. Rezultat je sveobuhvatan priručnik za zdrav, sretan i blistav život. (www.mvinfo.hr)

5. Gabrielle Bernsetin: Univerzum ti čuva leđa

Osobne priče i univerzalne lekcije Gabrielle Bernstein nude okvir za uklanjanje prepreka onomu čemu svi težimo: sreći, sigurnosti i jasnomu pravcu. Te lekcije mogu nam pomoći da se suzdržimo od svoje potrebe za kontrolom, da se opustimo kako bismo mogli doživjeti osjećaj sigurnosti i slobode. Ona sama nastoji preobraziti strah u vjeru kroz prihvaćanje, predavanje i posvećenost svom duhovnom putu koji se trajno razvija. Poziva nas da se popnemo na val svoje energije i istinske moći i pronađemo snagu u trenucima potištenosti, sinkronicitet i podršku kad smo izgubljeni, sigurnost u nesigurnim okolnostima i radost u boli te u knjizi donosi meditacije, vježbe i sve ono što i njoj pomaže na duhovnom putu. Bernstein želi da prestanemo trčati za životom i umjesto toga se opustimo i prepustimo, ohrabreni spoznajom da nam svemir uvijek čuva leđa. (https://planetopija.hr)

6. Nenad Verovšek: Noam Chomsky i kritika suvremenih masmedija

Suvremeni masmediji globalno i individualno izgrađuju misaona iskustva, stvaraju i ruše doživljaje, proizvode drugu stvarnost, ne samo virtualnu; ona postaje ‘stvarna’ stvarnost. Noam Chomsky jedan je od iznimnih kritičara ‘obećane zemlje’ unutar interneta i svih vrsta medija koji su nam, tvrde apologeti masmedija, sudbinski predodređeni. Ovaj rad polazi od toga da je nužno razmotriti i definirati načela prevencije od još jedne čovjekove ovisnosti koja posreduje njegovo oslobođenje – ovisnosti o medijskoj slici svijeta. (https://lider.media)

7. Ratko Martinović: Društveni inženjering

Pojedini autori koncept razmatraju kao pozitivni izraz društvene zabrinutosti dok je tu i sve veći broj onih koji sve smatraju perfidnom manipulacijom društva radi ostvarenja unaprijed zacrtanih ciljeva. Utopistički nastrojeni teoretičari ga opisuju kao ‘podatkovno potkovan znanstveni sustav koji služi za razvoj održivog dizajna koji će dovesti do inteligentnog upravljanja Zemljinim resursima uz najvišu razinu slobode, dobrobiti i sreće čovječanstva’. Distopijska misao pak dovodi do mogućnosti stvaranja duboko kontroliranog društva putem podsvjesne manipulacije, misaone dresure i bolje kontrole nad resursima, kao i brojem same planetarne populacije. Pročitajte više na: (https://blog.vecernji.hr)

Skip to content