Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

U utorak, 13. ožujka, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina, završena je posljednja  kreativna radionica zlatoveza „Riječi zlatom utkane“. Kao i prethodne dvije, Radionica je ovoj ustanovi dala posebno ozračje u kojoj su umjetnost slikanja zlatnim koncem i umjetnost pisanja i čitanja riječi  sjedinjene u jednom – u umjetnosti života. Prožete i produhovljene jedna drugom, nalikovale su na dobro organiziranu obitelj.

Riječi i zlatni konac stvorili su ovdje komunikaciju među ljudima  bez obzira na dob ili struku kojom se bave. Svatko ima nešto što voli, svoj misaoni put, pa zašto to i ne bismo činili ako tako povećavamo radost našega života. Slikanje zlatnim koncem , kao i čitanje ili pisanje, čini naš život sretnijim i punijim. Koliko god nam se čini kako je suvremeni život užurban, postoji makar nekoliko časaka dokolice koju možemo posvetiti svojoj vlastitoj  umjetnosti: fotografiranju, slikanju, čitanju, pisanju. Vjerujem da pripadate onima koji misle da čovjek teško može biti bez hrane,  ručka ili doručka, ali bez hrane za dušu čovjek nije vrijedan života.

Većina polaznica ovih radionica koristi građu i usluge Knjižnice. Naš današnji zadatak bio je, uz slikanje zlatnim koncem, predstaviti knjižni fond i usluge Knjižnice potencijalnim korisnicama koje do sada nisu dolazile u našu ustanovu. Skupine od nekoliko korisnica provodili smo kroz knjižnicu i predstavljali i isticali onaj dio fonda koji bi ih mogao zanimati. Novim korisnicama poklonili smo članstvo za slijedećih godinu dana.

Radovi kreativne radionice izloženi su u prostoru Knjižnice do 20. ožujka 2012.

Autor knjige Umjetnost čovječanstva kroz vjekove, Hendrik Willem van Loon, ističe da je ukusa koliko i ljudi na svijetu, ali svi smo sljedbenici muza, a one: „Iziskuju mnogo od svojih učenika, ali su zato i najpouzdaniji prijatelji. Kao uzvrat za Vašu privrženost i vjernost, one će vam ponekad dopustiti da se prošetate po njihovu privatnom vrtu, i tada ćete zaviriti u svijet tolike ljepote i savršenstva , da će vam onih nekoliko časaka potpuno nadoknaditi sav trud, koji ste uložili da postanete jedan od izabanika, koji su shvatili pravi smisao onoga , što je najbolje u životu.“

Tekst i fotografije: Ana Knežević, mag. dipl. ing / dipl. bibliotekar

Skip to content